Over- en onderprikkeling

Los van welke diagnose of aanleg jij hebt, komen problemen met over- en onderprikkeling steeds vaker voor. Het ene zenuwstelsel heeft nu eenmaal lagere en/of hogere prikkeldrempels dan het andere, of er zijn wisselende problemen met regulatie en filters. Door hoe de maatschappij verandert, zijn er steeds meer mensen die in de problemen komen met hun prikkelverwerking. Dit onderwerp wordt ook wel sensorische integratie genoemd. 

Misschien herken je het wel: waar anderen plezier hebben doet het geluid van een concert of feestje jou pijn aan je oren. Of je loopt het liefst de hele dag met pet of zonnebril op, en raakt ge├»rriteerd van TL- of LED verlichting. Anderen kunnen hevig overprikkeld raken van stofjes of labels. Maar wat ook te maken kan hebben met jouw prikkelverwerking:  je begrijpt een grap vaak als laatste, kan moeilijk orde scheppen in huis, beweegt/wiebelt graag, komt moeilijk in beweging/lijkt 'lui' en onge├»nteresseerd volgens je omgeving. Dat hangt meer samen met ''onderprikkeling', en dat is een stuk minder bekend, maar minstens zo lastig in het dagelijks leven. 

Dit domein is veel breder dan je zou denken, en biedt daarmee ook veel meer mogelijkheden voor interventie dan je zou denken. Zo zijn er naast de bekende 5 zintuigen, nog 2 heel belangrijke zintuigsystemen die je in het bijzonder dwars kunnen zitten of die je juist in je voordeel in kan leren zetten. Ik gebruik bij voorkeur een wetenschappelijk goed gevalideerde vragenlijst om jouw prikkelprofiel in kaart te brengen, waarna we een op jouw zintuigen en leven toegespitst prikkelplan kunnen maken. 

Vaak zijn het mensen met AD(H)D, Autisme, HSP, HB of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en dementie die zich hierin herkennen, maar dat hoeft niet. Herken jij je hierin en wil je hierin meer zelfkennis en handvatten? Dan kunnen volgende opties wat voor je zijn:

* Minicollege: prikkelverwerking.

* De 4delige
workshop prikkelverwerking: leer in een kleine groep je eigen prikkelprofiel kennen en stel je persoonlijke prikkelplan op.

* Een
individueel traject, waarin we je prikkelprofiel bepalen en een persoonlijk prikkelplan opstellen.