Neurodiversiteit
Autisme (=ASS), AD(H)D, HB, HSP, etc
Al je hele leven voel je je anders, en loop je tegen dingen aan waar anderen schijnbaar makkelijk overheen stappen. Maar je bent zo slim, en er is feitelijk toch niets mis? Ondertussen lijd je in stilte aan twijfels, overbelasting en overmatig aanpassen aan de omgeving om maar 'normaal' te lijken. In het dagelijks leven ben je vooral bezig enigszins staand te blijven in de chaos die je ervaart. Misschien doe je dat door heel veel structuur aan te brengen, of heb je het juist maar helemaal losgelaten en ben je voortdurend brandjes aan het blussen. Je hebt het gevoel nog steeds niet te weten wie je nu eigenlijk bent. Het lukt je niet de was bij te houden, maar in een vergadering weet jij al mijlenver van tevoren wat de conclusie zal zijn inc. alle voors en tegens, en word je ongeduldig terwijl de rest al pratend rondjes lijkt te draaien. Misschien is je regelmatig verteld toch eens 'normaal' te doen, niet zo overgevoelig te reageren, dat je te bot/hard/direct bent, of dat je het niet langer kan maken niet naar feestjes/afspraken te komen. Terwijl jij je uiterste best doet en van gekkigheid soms niet meer weet waar je de energie vandaan moet halen om alle ballen in de lucht te houden.
Het komt veel voor dat vanwege deze eigenschappen, zich allerlei problemen hebben opgestapeld. Angsten, depressies, burnout, verslaving, onderpresteren in werk/opleiding. Stress heeft invloed op je lijf, hormonen en immuunsysteem, wat op zijn beurt weer invloed op je stemming en veerkracht heeft. Dan wordt het vaak helemaal lastig nog onderscheid te maken tussen oorzaak/gevolg. Hoe dan ook is er een brein met speciale behoeftes, daar hoort ook voeding bij.
Herkenbaar? Goeie kans dat je in het neurodiverse spectrum zit. Autisme? AD(H)D? Overprikkeld? HSP? HB? Geef het een naam. In mijn visie zijn de DSM kaders niet per se behulpzaam, maar kan je wel algemeen stellen dat je wat 'weird wired' bent. Ik noem het graag 'neurodiversiteit'. Maar als je graag wil, of het lijkt een toegevoegde waarde te hebben, doen we gewoon de diagnostiek.
Ok, dan heeft het een naam. Maar dan begint het pas. Iedereen is anders. Hoe zit het bij jou precies en vooral: hoe ga je hier mee om? Het kan erg zinvol zijn om hier individueel en/of in groepen met anderen meer inzicht in te krijgen, en vervolgens handvatten te vinden. Niet dat we je hersenen kunnen behandelen tot ze 'normaal' (of 'neurotypisch') zijn. Wel kunnen we met onder andere voeding en leefstijl zorgen dat ze zo gezond mogelijk functioneren. De nadruk ligt meer op leren kennen van, en omgaan met, jezelf en jouw sterke en zwakke punten, en de gevolgen die deze voor jou hebben (gehad) in je leven.