Persoonlijke Ontwikkeling


Je hoeft geen diagnose of problematiek te hebben om bij mij te komen. Als je gewoon aan je persoonlijke ontwikkeling wil werken, en je kan je wel vinden in wat ik hier op de site heb staan, kunnen we daar prima mee uit de voeten.

De voornaamste ontwikkeling waar ik vaak met mensen aan werk is het weer in balans brengen van jouw evenwicht tussen 'denken' en 'voelen', zonder zweverigheid. In onze maatschappij wordt er vooral aandacht besteed aan het denken, logica en ratio. Hoewel daar wat kentering in lijkt te komen, hebben we eigenlijk nog steeds niet echt geleerd te voelen, laat staan hoe daar mee om te gaan. Er wordt veel geschreven over 'grenzen aangeven' bij bijv. stressklachten, maar voordat je die kan aangeven, moet je ze eerst leren opmerken. Bij voorkeur vóórdat het te laat is... de combinatie van verschillende technieken biedt veel mogelijkheden om meer balans aan te brengen. Denk aan haptonomie, beeldend werken, gesprekken, sensorische informatieverwerking, aandacht voor voeding.

Daarnaast kan het zinvol zijn wat stappen te zetten in jouw zelfkennis. Bijna alle keuzes die we maken in ons leven, maken we op basis van een set onbewuste aannames die we hebben over onszelf, over anderen en over de wereld. Het is eigenlijk heel opmerkelijk hoe vaak we ons niet bewust zijn van wat die diepste aannames eigenlijk precies zijn. Zeker als ze niet overeen komen met hoe we onszelf eigenlijk graag zien en kennen. Het kan bijzonder confronterend zijn deze diepere lagen van jezelf te leren kennen, maar daarmee biedt het tegelijk enorme groeikansen. Een schurend, jeukend, en dankbaar proces!

Je kunt bij mij individueel komen, of wil graag meedoen met een van de groepen. Omdat op dit gebied met name voor mannen vooralsnog weinig mogelijkheden zijn, heb ik samen met een compagnon een Persoonlijke Onwikkeling Weekend ontwikkeld, een uniek programma voor mannen, terwijl je verblijft in de luxe van het landgoed van een voormalig klooster in midden Nederland..