Over mij & visie

(Neuro)psycholoog (Psycholoog NIP), en yep, zelf ook in de hoek van de neurodiversiteit. Weird wired. Labels. Ik heb ze. Én psycholoog. Het kan. En, iets met appels en bomen, dus als moeder ken ik óók de ups en downs bij het opvoeden van een spruit die 'net even anders' is. 

Het heeft even geduurd voor ik hier open over besloot te zijn in mijn eigen werk en praktijk. Maar ik voelde steeds sterker dat het zo veel zou kunnen toevoegen, waar gepast. Het klopte niet om het, bijvoorbeeld, nog langer over 'mensen met neurodiversiteit' of 'hoogbegaafden' te hebben, alsof ik het over een andere diersoort had. Bij mij niet alleen boekenwijsheid.  Ik leef het, ken de toegevoegde maar soms ook gelimiteerde waarde van labels, IQ, therapieën en therapeuten.

Maar! Tegelijkertijd ben ik me bewust van het fenomeen dat mensen tegenwoordig de neiging lijken te hebben, hun eigen heilzame pad te willen projecteren op anderen. De ene helft van Nederland coacht de andere helft van Nederland in de manier die voor hén werkte. Ik vind dat een ongezonde tendens. Ik ben me ervan bewust, dat dat wat mij helpt, jou niet hoeft te helpen en maak er werk van om met een frisse blik, samen met jou te kijken welke stappen, in welke vorm,  jóu kunnen helpen. En als dat niet bij mij is, kijk ik met je mee waar dan wel. 

Achtergrond

Opgeleid als (neuro)psycholoog, waar de nadruk ligt op het functioneren van hersenen die anders werken dan die van de meeste andere mensen, en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Daarna ben ik gaan werken in de 'reguliere psychologie', met doelgroepen waarvan de hersenen anders werken: ouderen (dementie, NAH) en volwassenen met neurodiversiteit (autisme, ADHD, etc) en comorbiditeit. Ik volgde diverse nascholingen in o.a. prikkelverwerking (sensorische integratie, diagnostiek en behandeling), persoonlijkheid (Millon model), CGT, ACT en haptonomie. Haptonomie omdat ik gemerkt heb dat alleen praten, zeker bij de denkers, het voelen soms in de weg staat, terwijl juist daar veel winst te behalen valt.
 
De laatste jaren verdiep ik me daarnaast in de biochemische werking van het brein en de invloed van voeding, daarop. Omdat dit levensveranderende verschillen kan maken, zeker bij genoemde doelgroepen op deze site. Vergelijkbaar met psychofarmaca, maar dan zonder de nadelen. Daartoe heb ik me onder andere laten bijscholen door prof. dr. Georgia Ede, een Amerikaans psychiater en expert op dit gebied.

Mijn eigen levensveranderende ervaringen met de invoed van voeding op mijn 'weird wired' brein lees je hier. En nee, dit betekent niet dat ik dit recept aan mijn clienten voorschotel. Ik denk met jóu mee wat bij jóu past en omdat niets te voorspellen is, gaan we samen ontdekken wat werkt bij jou. Dat kan van keto tot volledig plantaardig tot volledig carnivoor, er is geen one size fits all en ik ben geen moraalridder welke kant op dan ook. Wel help ik je aan kennis van de nieuwste inzichten, zodat je zelf je keuze kan maken.


Visie

Een sterke nadruk op 'doelgericht' werken of 'gelukkig worden' zet ik graag met je in perspectief: wat gaat je dat nu echt opleveren? Hoe kunnen we zorgen dat je realistische stappen maakt in een leven, waarin een van de weinige zekerheden is dat het altijd met pieken en dalen gevuld zal zijn? Ik vergelijk het graag met een melodie. Steeds dezelfde toon is geen melodie. En: er is in muziek geen einddoel of 'stip op de horizon'. Je bent niet 'onderweg', je luistert naar de muziek, couplet voor couplet, terwijl het zich ontvouwt. That's it.

Wel is het handig, als je jezelf goed leert kennen en vaardigheden ontwikkelt waarmee je met zowel de pieken als de dalen op een passende manier overweg kunt. In dat proces kan ik een stukje met je oplopen, tot je er na verloop van tijd weer zelfstandig mee verder gaat. Daarbij besteden we als vanzelf aandacht aan lichaam en geest, want naar mijn idee is daar eigenlijk geen onderscheid tussen.

Diagnoses en Protocollen

Ieder model waarin je jouw problemen of situatie wil 'vangen', doet af aan de complexiteit van de werkelijkheid. Dat kan handig zijn, maar wees je bewust van de beperkingen. Het liefst werk ik met een individueel, voor jou op te stellen 'netwerkmodel', waarin alle relevante elementen van jou als persoon een rol spelen. Geestelijk én lichamelijk (is er onderscheid?). Alles heeft invloed op alles. Die elementen en hun onderlinge invloed kunnen veranderen in de tijd. Ik leg het je graag uit.

Hoe dan ook heb ik gemerkt dat labels, hokjes, het medisch model en probleemfocus vaak niet erg lekker werken. Strakke protocollen en kaders van verzekeraars en grote GGZ instellingen heb ik soms meer kwaad dan goed zien doen, en heb ik dan ook achter me gelaten. Ook een krampachtige nadruk op 'doelgericht' werken of 'gelukkig worden' zet ik graag met je in perspectief. Wat als de weg belangrijker wordt dan het doel?