Voor wie? 

Kort antwoord: 

Voor een ieder die zich kan vinden in mijn visie en wil investeren in zijn/haar ontwikkeling. Kinderen, volwassenen, ouderen. 


Langer antwoord: Uitgelichte doelgroepen:


Neurodiversiteit (AD(H)D, ASS, HSP, HB, etc.)
Al je hele leven voel je je anders, en loop je tegen dingen aan waar anderen schijnbaar makkelijk overheen stappen. Maar je bent zo slim, en er is feitelijk toch niets mis? Ondertussen lijd je in stilte aan twijfels, overbelasting en overmatig aanpassen aan de omgeving om maar 'normaal' te lijken. In het dagelijks leven ben je vooral bezig enigszins staand te blijven in de chaos die je ervaart. Misschien doe je dat door heel veel structuur aan te brengen, of heb je het juist maar helemaal losgelaten en ben je voortdurend brandjes aan het blussen. Je hebt het gevoel nog steeds niet te weten wie je nu eigenlijk bent. Het lukt je niet de was bij te houden, maar in een vergadering weet jij al mijlenver van tevoren wat de conclusie zal zijn inc. alle voors en tegens, en word je ongeduldig terwijl de rest al pratend rondjes lijkt te draaien. Misschien is je regelmatig verteld toch eens 'normaal' te doen, niet zo overgevoelig te reageren, dat je te bot/hard/direct bent, of dat je het niet langer kan maken niet naar feestjes/afspraken te komen.  Terwijl jij je uiterste best doet en van gekkigheid soms niet meer weet waar je de energie vandaan moet halen om alle ballen in de lucht te houden. 

Het komt veel voor dat vanwege deze eigenschappen, zich allerlei problemen hebben opgestapeld. Angsten, depressies, burnout, verslaving, onderpresteren in werk/opleiding. Stress heeft invloed op je lijf, hormonen en immuunsysteem, wat op zijn beurt weer invloed op je stemming en veerkracht heeft. Dan wordt het vaak helemaal lastig nog onderscheid te maken tussen oorzaak/gevolg. 

Herkenbaar? Goeie kans dat je in het neurodiverse spectrum zit. Autisme? AD(H)D? Overprikkeld? HSP? HB? Geef het een naam. In mijn visie zijn de DSM kaders niet per se behulpzaam, maar kan je wel algemeen stellen dat je wat 'weird wired' bent. Ik noem het graag 'neurodiversiteit'. Maar als je graag wil, of het lijkt een toegevoegde waarde te hebben, doen we gewoon de diagnostiek. 

Ok, dan heeft het een naam. Maar dan begint het pas. Iedereen is anders. Hoe zit het bij jou precies en vooral: hoe ga je hier mee om? Het kan erg zinvol zijn om hier individueel en/of in groepen met anderen meer inzicht in te krijgen, en vervolgens handvatten te vinden. Niet dat we je hersenen kunnen behandelen tot ze 'normaal' (of 'neurotypisch') zijn. De nadruk ligt meer op leren kennen van, en omgaan met, jezelf en jouw sterke en zwakke punten, en de gevolgen die deze voor jou hebben (gehad) in je leven. 
 

Ouderen
Mensen met (beginnende) dementie of andere hersenschade, zijn eigenlijk ook een beetje 'weird wired'. Maar dan op een manier die ze nog niet kenden van eerder. De hersenen gaan anders werken, wat onder andere problemen geeft met overzicht, geheugen, en prikkelverwerking.  Aanpassen is moeilijk, want ook dat vermogen wordt nou juist net aangetast. Ingrijpende veranderingen dus, die daarbij ook nog eens hand in hand gaan met allerlei fysieke problemen. En of dat nog niet genoeg is: een A4tje aan medicatie is meer regel dan uitzondering, en de bijwerkingen daarvan reiken soms verder dan de bijsluiter aangeeft.  

Daarnaast verandert er sowieso veel in de latere levensfase: als er geen werk meer is of kinderen om voor te zorgen, kan het een hele uitdaging zijn nog zingeving te vinden in het leven. Als daarbij komt dat je minder op je hersenen kan vertrouwen, omdat je cognitieve functies als los zand door je vingers lijken te glippen, kan het leven een grote uitdaging worden, voor zowel de persoon zelf als de familie/naasten. 
 

Bij uitstek een doelgroep dus waarbij geest, lichaam en gezondheid gelijkwaardig betrokken moeten worden. 

Mijn aanbod voor deze doelgroep: 

  • Individuele begeleiding, 
  • Systeem (= familie/naasten) begeleiding/psycho-educatie 
  • Trainingen voor zorgmedewerkers
  • Informatieve lezingen met onderwerpen waar je nog niet van gehoord had. 


Over- en onderprikkelden
Los van welke diagnose of aanleg jij hebt, komen problemen met over- en onderprikkeling steeds vaker voor. Het ene zenuwstelsel heeft nu eenmaal lagere en/of hogere prikkeldrempels dan het andere, of er zijn wisselende problemen met regulatie en filters. Door hoe de maatschappij verandert, zijn er steeds meer mensen die in de problemen komen met hun prikkelverwerking. Dit onderwerp wordt ook wel sensorische integratie genoemd.

Misschien herken je het wel: waar anderen plezier hebben doet het geluid van een concert of feestje jou pijn aan je oren. Of je loopt het liefst de hele dag met pet of zonnebril op, en raakt geïrriteerd van TL- of LED verlichting. Anderen kunnen hevig overprikkeld raken van stofjes of labels. Maar wat ook te maken kan hebben met jouw prikkelverwerking:  je begrijpt een grap vaak als laatste, kan moeilijk orde scheppen in huis, beweegt/wiebelt graag, komt moeilijk in beweging/lijkt 'lui' en ongeïnteresseerd volgens je omgeving. Dat hangt meer samen met ''nderprikkeling', en dat is een stuk minder bekend, maar minstens zo lastig in het dagelijks leven.

Dit domein is veel breder dan je zou denken, en biedt daarmee ook veel meer mogelijkheden voor interventie dan je zou denken. Zo zijn er naast de bekende 5 zintuigen, nog 2 heel belangrijke zintuigsystemen die je in het bijzonder dwars kunnen zitten of die je juist in je voordeel in kan leren zetten. Ik gebruik bij voorkeur een wetenschappelijk goed gevalideerde vragenlijst om jouw prikkelprofiel in kaart te brengen, waarna we een op jouw zintuigen en leven toegespitst prikkelplan kunnen maken.

Vaak zijn het mensen met AD(H)D, Autisme, HSP, HB of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) die zich hierin herkennen, maar dat hoeft niet. Herken jij je hierin en wil je hierin meer zelfkennis en handvatten? Dan is de groep prikkelverwerking wel wat voor jou.   


Nieuwsgierigen (Persoonlijke Ontwikkeling)
Je hoeft geen psychische diagnose of problematiek te hebben om bij mij te komen. Als je gewoon aan je persoonlijke ontwikkeling wil werken, kunnen we daar prima mee uit de voeten.

De voornaamste ontwikkeling waar ik vaak met mensen aan werk is het weer in balans brengen van jouw evenwicht tussen 'denken' en 'voelen'. In onze maatschappij wordt er vooral aandacht besteed aan het denken, logica en ratio. Hoewel daar wat kentering in lijkt te komen, hebben we eigenlijk nog steeds niet echt geleerd te voelen, laat staan hoe daar mee om te gaan. Er wordt veel geschreven over 'grenzen aangeven' bij bijv. stressklachten, maar voordat je die kan aangeven, moet je ze eerst leren opmerken. Bij voorkeur vóórdat het te laat is... de combinatie van verschillende technieken biedt veel mogelijkheden om meer balans aan te brengen. Denk aan haptonomie, beeldend werken, gesprekken, aandacht voor voeding.

Daarnaast kan het helpen te groeien in jouw zelfkennis. Bijna alle keuzes die we maken in ons leven, maken we op basis van een set onbewuste aannames die we hebben over onszelf, over anderen en over de wereld. Het is eigenlijk heel opmerkelijk hoe vaak we ons niet bewust zijn van wat die diepste aannames eigenlijk precies zijn. Zeker als ze niet overeen komen met hoe we onszelf eigenlijk graag zien en kennen. Het kan bijzonder confronterend zijn deze diepere lagen van jezelf te leren kennen, maar daarmee biedt het tegelijk enorme groeikansen. Een schurend, jeukend, en dankbaar proces!

Je kunt bij mij individueel komen, of wil graag meedoen met een van de groepen. Omdat op dit gebied met name voor mannen vooralsnog weinig mogelijkheden zijn, heb ik samen met een compagnon een Persoonlijke Ontwikkeling voor Mannen Weekend ontwikkeld, een uniek programma voor mannen, terwijl je verblijft in de luxe van het landgoed van een voormalig klooster in midden Nederland..